Essiac thee in kopje en gemalen kruiden in een kom

FQA
Essiac Thee

Essiac thee is een kruidenmengsel dat bestaat uit kliswortel, schapenzuring, gladde iep en Turkse rabarber, en in kleinere hoeveelheden kelp, waterkers, rode klaver en distel, bekend om zijn traditionele gebruik voor gezondheidsbevordering. De 8 kruiden Essiac wordt ook Flor Essence genoemd. 

Essiac thee werd in de jaren 1920 ontwikkeld door de Canadese verpleegster Rene Caisse, die de formule kreeg van een Ojibwa-medicijnman.

Essiac thee wordt geassocieerd met gezondheidsvoordelen vanwege de kruiden die bekend staan om hun immuunversterkende en ontgiftende eigenschappen.

Essiac thee bevat kliswortel, schapenzuring, gladde iep en Turkse rabarber, kelp, waterkers, rode klaver, distel, die samen synergetisch werken om het lichaam te ondersteunen.

Om Essiac thee te maken, kook je zachtjes 10 minuten de kruiden, laat je ze trekken,  en laat je het afkoelen voordat je het consumeert.

Mogelijke voordelen van Essiac thee zijn onder meer ondersteuning van ontgifting, versterking van het immuunsysteem, en vermindering van ontstekingen.

Er zijn veel boeken over Essiac thee vanwege de lange geschiedenis en de vele anekdotische verslagen van mensen die gezondheidsvoordelen hebben ervaren.

Het wordt meestal aanbevolen om 1-2 koppen Essiac thee per dag te drinken, maar dit kan variëren afhankelijk van persoonlijke behoeften en medisch advies. Bij ziekte of een aandoening kan het variëren van 3 tot 5 koppen per dag. 

Bijwerkingen kunnen milde maagklachten en diarree omvatten. Indien dit gebeurd is het raadzaam om met een lage dosering te beginnen en deze geleidelijk te verhogen.

Het klassieke recept voor Essiac thee bestaat uit vier kruiden: 1,5 kop kliswortel (fijngesneden), 1 kop schapenzuring, 0,25 kop gladde iep bast (poeder), en 1 ons Turkse rabarberwortel (fijngesneden) en kleine hoeveelheden kelp, waterkers, rode klaver en distel. Kook deze ingrediënten in  8 liter gefilterd water, laat 10-12 uur trekken, bewaar in glazen flessen in de koelkast.